Kurzy rámovej píly s pohonom DTJA-60 a nakladacích a vykladacích strojov do 28 kW.


Kurzy rámovej píly s pohonom DTJA-60 a nakladacích a vykladacích strojov do 28 kW.
V súlade s plánom prípravy pre výcvikový rok 2015 sa v mesiaci február v priestoroch Ženijného práporu Sereď a cvičiska Váh v Seredi uskutočnili dva kurzy – kurz rámovej píly s pohonom DTJA-60 v prospech príslušníkov žpr  a kurz nakladacích a vykladacích strojov do 28 kW - v prospech príslušníkov OS SR. Gestorom oboch kurzov bol Prápor výcviku v Martine za technickej podpory ženijného práporu (žpr) PS OS SR, čo prispelo k vysokej úrovni a úspešnému priebehu plnených úloh.
Hlavným koordinátorom trojtýždňového kurzu, ktorý sa konal od 9. do 27. februára 2015 bol desiatnik Tomáš Švec, starší strojník družstva píl ženijnej komunikačnej čaty 3. ženijnej technickej roty žpr, ktorý v spolupráci s dvomi inštruktormi z práporu výcviku rotmajstrom Emilom Penciakom a rotmajstrom Martinom Ursacherom vyškolili šiestich cvičiacich zo ženijnej technickej roty žpr. Najúspešnejším absolventom kurzu sa stal vojak Lukáš Vaško (4.žtr). V priebehu trojdňovej teórie bolo účastníkom vysvetlené predurčenie DTJA-60, dôraz bol ale kladený najmä na nácviky v praxi – príprava rámovej píly z prepravnej polohy do pracovnej a naopak, pozdĺžne rezanie guľatiny, nastavovanie pílového rámu, výpočet reziva, manipulácia s rezivom.  Ženijný prápor sa ako jediný podieľa na výrobe reziva v prospech celých OS SR.
Ďalší trojtýždňový kurz, ktorý sa konal v ženijnom práporu bol kurz nakladacích a vykladacích strojov do 28 kW (UNC 060, UNC 750), ktorý riadili rotmajster Róbert Lepeto a rotmajster Peter Vangel z práporu výcviku Martin. Celkovo bolo vyškolených sedem príslušníkov OS SR, z toho traja príslušníci žpr. Medzi najlepších absolventov kurzu patrili desiatnik Róbert Mezei (prrchbo  Rožňava) a vojak Peter Majba (3. žtr žpr). V priebehu výcviku bolo účastníkom vysvetlené použitie nakladacích a vykladacích strojov do 28 kW pri úprave terénu, nakladaní materiálu a vŕtaní dier, čo si následne prakticky nacvičili. Hlavným koordinátorom kurzu za žpr bol čatár Juraj Apráš, operátor ženijného technického družstva 4. ženijnej technickej roty žpr.
Po záverečnom preskúšaní frekventantov kurzu skúšobným komisárom ženijných odborností im bol udelený preukaz obsluhy strojov (strojnícky preukaz).
 

Kurzy rámovej píly s pohonom DTJA-60 a nakladacích a vykladacích strojov do 28 kW.Kurzy rámovej píly s pohonom DTJA-60 a nakladacích a vykladacích strojov do 28 kW.Kurzy rámovej píly s pohonom DTJA-60 a nakladacích a vykladacích strojov do 28 kW.Kurzy rámovej píly s pohonom DTJA-60 a nakladacích a vykladacích strojov do 28 kW.

Autor: npor. Jana Slezáková , Foto: rtm. Emil Penciak - Dátum: 02.03.2015
Čítanosť: 6722
Verzia pre tlač

Skočiť na menu