Preskocit navigáciu

Zimné prežitie a špeciálna telesná príprava budúcich vojenských pilotov


Zimné prežitie a špeciálna telesná príprava budúcich vojenských pilotov
Kadeti Akadémie ozbrojených síl generála M. R. Štefánika študujúci na Leteckej fakulte Technickej Univerzity v Košiciach, študenti druhého a štvrtého ročníka, budúci piloti ozbrojených síl SR absolvovali v dňoch 29. januára až 2. februára 2024 spojený výcvik v prežití a špeciálnu telesnú prípravu v prírodných podmienkach v zimnom období v Nízkych Tatrách. 

Počas týždňového programu absolvovali stavanie prístreškov, zakladanie ohňa, ale aj obstaranie a úpravu vody a stravy. Kondíciu aj psychickú odolnosť preveril peší výstup na najvyšší vrchol Nízkych Tatier - Ďumbier. Náročnosť výstupu okrem nízkych teplôt a silného vetra ešte umocnili súvislé ľadové polia v exponovanej časti trasy od Štefánikovej chaty až po samotný vrchol Ďumbiera. Zostup strminou popri Jaskyni mŕtvych netopierov na Trangošku bol možno ešte náročnejší, ako samotný výstup. Nácvik činností, ktoré by sa budúcim pilotom mohli zísť pri núdzovom opustení lietadla, či vrtuľníka, alebo pri pristátí v neznámom teréne bol obdeň spestrený prvkami špeciálnej telesnej prípravy. Okrem precvičenia základného metodického radu ovládania lyží, presunoch na skialpoch a precvičenia jazdy vo voľnom teréne ich čakalo aj vojensko – praktické plávanie. Okrem činností, ako poskytnutie pomoci unavenému /resp. zranenému/ plavcovi jednotlivcom, dvojicou a trojicou záchrancov precvičili aj záchranu topiaceho, jeho vytiahnutie na breh a poskytnutie prvej pomoci. Činnosti si preverili najprv v príjemne teplej vode bazéna, ďalší deň sa však aj tento výcvik presunul do exteriéru. Vonku mrzlo a voda krpáčovskej vodnej nádrže mala len 3 °C. Väčšina hladiny bola pokrytá ľadom, len ústie miestneho potoka čeriaceho vodnú hladinu poskytlo priestor vhodný na bezpečný výcvik. Po inštruktáži do vody vstúpil najprv inštruktor vojensko – praktického plávania kapitán Michal Palkovič a po preverení podmienok aj samotní kadeti. Ako neskôr zhodnotili, najhoršie na tom bolo, že na sebe nemali plavky, ale bežné poľné oblečenie vojaka. Po prvotnom teplotnom šoku si vyskúšali plávanie na otvorenej vode, skryté plávanie, ale aj pomoc unavenému kolegovi. Na záver bolo treba ešte vyliezť na strmý a šmykľavý breh. Najviac dalo zabrať nekonečne dlhé vyzliekanie mokrého a na mrazivom vzduchu tuhnúceho výstroja. Kto si niečo podobné nevyskúšal, nedokáže si predstaviť, ako dlho môže trvať za normálnych okolností taký jednoduchý úkon, ako vyzutie kanád a vyzlečenie maskáčov. Rešpekt vyvolala už len samotná predstava, že v reálnych podmienkach by muselo nasledovať založenie ohňa a vysušenie odevu a obuvi. Tieto činnosti si kadeti precvičia počas budúcich výcvikov v prežití, ktoré ich ešte počas štúdia, ale aj neskôr na útvaroch ako budúcich vojenských pilotov čakajú. Predpis o výcviku vojenských letcov podobné zamestnania nariaďuje precvičovať každý rok.

Zimné prežitie a špeciálna telesná príprava budúcich vojenských pilotovZimné prežitie a špeciálna telesná príprava budúcich vojenských pilotovZimné prežitie a špeciálna telesná príprava budúcich vojenských pilotovZimné prežitie a špeciálna telesná príprava budúcich vojenských pilotov

Autor: nrtm. PaedDr. Bc. Miroslav Štubňa , Foto: nrtm. PaedDr. Bc. Miroslav Štubňa - Dátum: 07.02.2024
Čítanosť: 528
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share