Preskocit navigáciu

Slávnostné zhromaždenie k výročiu SNP a Dňu ústavy SR


Slávnostné zhromaždenie k výročiu SNP a Dňu ústavy SR

Dni 29. august a 1. september neodmysliteľne patria k jedným z najvýznamnejších udalostí novodobých dejín Slovenska, ktoré si po celom Slovensku pripomínajú nielen jeho občania. 78. výročie Slovenského národného povstania a 30. výročie prijatia Ústavy Slovenskej republiky si 6. septembra 2022 pripomenuli aj príslušníci veliteľstva pozemných síl slávnostným nástupom, ktorý začal štátnou hymnou Slovenskej republiky.

Po odznení štátnej hymny, nasledovalo prečítanie rozkazov prezidentky Slovenskej republiky. V rozkazoch odznel odkaz hrdosti na „Slovákov, ktorí sa masovo postavili na obranu svojej vlasti proti cudzím okupantom a proti domácemu totalitnému režimu.“ Uznanie sa dostalo aj príslušníkom ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorí aj v súčasnosti „rozvíjajú demokratické a vojenské tradície Slovenského národného povstania pri zabezpečovaní obrany a bezpečnosti, zodpovednom plnení úloh na Slovensku, ako aj v zahraničí, čím sa významnou mierou podieľajú na budovaní mieru a stability.“

Program nástupu pokračoval prečítaním rozkazov ministra obrany Slovenskej republiky a náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky o udelení vojenských vyznamenaní a mimoriadnych ocenení. Pamätná medaila ministra obrany III. stupňa bola udelená kapitánovi Martinovi Šramekovi a vojenský kríž za vernosť ozbrojeným silám III. stupňa bol udelený kapitánovi Jiřímu Žejdlíkovi. 

V závere slávnostného nástupu sa prítomným profesionálnym vojakom a zamestnanom veliteľstva prihovoril veliteľ pozemných síl generálmajor Ivan Pach, ktorý nadviazal na slová pani prezidentky: „Dnes si pripomíname dve významné historické udalosti, ktoré podmienili vznik samostatnej Slovenskej republiky a nasmerovali Slovensko k demokracii.“ Vo svojom príhovore takisto zhodnotil ostatné dva roky, počas ktorých pozemné sily zvládli so cťou veľký kus cesty, aj napriek turbulentným časom, ktoré zažívali ako pozemné sily, tak aj ozbrojené sily, Slovensko a celý svet. „Plnenie náročných úloh ukázalo, že sa vieme zomknúť a dotiahnuť úlohy do úspešného konca. Nikdy sme nezaváhali a vždy sme vedeli, ako sa ku konkrétnym problémom postaviť. Dôkazom toho, bolo aj plnenie úloh Spoločnej zodpovednosti, kedy sa každý jeden príslušník pozemných síl postavil k povinnostiam zodpovedne. Na tomto základe treba aj naďalej stavať.“ Na záver pripomenul dôležité povinnosti, ktoré pozemné sily v najbližšom období čakajú a vyjadril presvedčenie, že aj naďalej budeme plniť stanovené úlohy s hrdosťou a príslušnosť k pozemným silám prispeje k ich kvalitnému splneniu. 


Slávnostné zhromaždenie k výročiu SNP a Dňu ústavy SRSlávnostné zhromaždenie k výročiu SNP a Dňu ústavy SRSlávnostné zhromaždenie k výročiu SNP a Dňu ústavy SR

Autor: Sek vel.PS , Foto: Sek vel.PS - Dátum: 06.09.2022
Čítanosť: 1862
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share