Preskocit navigáciu

Náčelník Generálneho štábu OS SR sa zúčastnil osláv vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii


Náčelník Generálneho štábu OS SR sa zúčastnil osláv vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii

Vo štvrtok 6. júna vyvrcholili vo Francúzsku trojdňové oslavy 80. výročia vylodenia spojencov v Normandii.

Invázia britských a amerických vojakov v Normandii 6. júna 1944, známeho ako deň D, bola jednou z najdôležitejších udalostí druhej svetovej vojny. Na pláži Omaha, na ktorej prebiehali najťažšie boje, sa uskutočnil aj hlavný program osláv, ktorých sa za Slovenskú republiku zúčastnili prezidentka a hlavná veliteľka OS SR Zuzana Čaputová, náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko, ako aj ďalší významní hostia.

V rámci osláv si generál Zmeko spolu s delegáciou uctil pamiatku mužov a žien, ktorí sa pričinili o otvorenie druhého frontu a definitívnu porážku nacistického Nemecka v 2. svetovej vojne. Medzi obeťami bol aj jediný doteraz známy výsadkár slovenského pôvodu.

,,Je mi cťou byť súčasťou tohto historického míľnika a vzdať hold a úctu všetkým spojeneckým hrdinom, ktorí položili svoje životy na týchto posvätných miestach,“ povedal generál Zmeko.

Obete, ktoré priniesli spojenecké sily v Normandii, položili základ zjednotenej a mierovej Európy postavenej na demokratických hodnotách.

 
V priebehu osláv sa generál Zmeko stretol so svojím francúzskym proťajškom, armádnym generálom Thierry Burkhardom. Počas bilaterálneho stretnutia menovaní rokovali o bezpečnostnej situácii vo svete a vývoji konfliktu na Ukrajine.


Náčelník Generálneho štábu OS SR sa zúčastnil osláv vylodenia spojeneckých vojsk v NormandiiNáčelník Generálneho štábu OS SR sa zúčastnil osláv vylodenia spojeneckých vojsk v NormandiiNáčelník Generálneho štábu OS SR sa zúčastnil osláv vylodenia spojeneckých vojsk v NormandiiNáčelník Generálneho štábu OS SR sa zúčastnil osláv vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii

Autor: OS SR - Dátum: 07.06.2024
Čítanosť: 547
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share