Preskocit navigáciu

Asistent generálneho tajomníka OSN v Sektore 4


Asistent generálneho tajomníka OSN v Sektore 4

Počas štvordňovej návštevy Cypru súvisiacej s pretrvávajúcim rozdelením ostrova cyperskými Grékmi a Turkami, zavítal do priestoru zodpovednosti Sektoru 4 asistent generálneho tajomníka OSN Edmond MULET v doprovode hlavnej predstaviteľky misie na Cypre Lisy BUTTENHEIM, náčelníka štábu veliteľstva UNFICYP plukovníka Gerarda HUGHESA a veliteľa Sektoru 4 podplukovníka Jozefa PAŇKA.

Aktuálnu situáciu na ostrove, ktorý neustále zostáva rozdelený už od roku 1974 aj napriek opakovaným snahám medzinárodných organizácií, predovšetkým OSN, dosiahnuť dohodu medzi lídrami cyperskej a tureckej komunity, mohli títo hlavní predstavitelia priamo precítiť aj v priestore zodpovednosti príslušníkov slovenského kontingentu.

V nárazníkovej zóne medzi oboma časťami Cypru, kde pôsobia v rámci operácie UNFICYP slovenskí príslušníci, sa nachádzajú početné zmiešané komunity cyperských Grékov a Turkov, medzi ktorými musia naši vojaci svojou každodennennou prácou zabezpečovať nielen dodržiavanie prímeria, ale aj zabránenie obnovenia bojov a udržanie práva a poriadku na ostrove.

Príslušníci delegácie vyjadrili slovami chvály uznanie voči slovenským príslušníkom Sektoru 4 a ich každodennému nasadeniu spolu s ostatnými príslušníkmi maďarského, srbského a chorvátskeho kontingentu, ktorí spoločnými silami majú významný podiel v rámci podpory zjednotenia rozdeleného ostrova.

Na záver návštevy s hrdosťou odovzdal veliteľ Sektoru 4 významnej delegácii ako spomienkový dar „valašku“ inkrustovanú meďou, ktorá v histórii Slovákov predstavovala dôležitý oporný, obranný a pracovný nástroj predtým, než s odstupom času nadobudla svoju symbolickú funkciu.


Asistent generálneho tajomníka OSN v Sektore 4 Asistent generálneho tajomníka OSN v Sektore 4 Asistent generálneho tajomníka OSN v Sektore 4 Asistent generálneho tajomníka OSN v Sektore 4

Autor: kpt. Zuzana Miženková - UNFICYP , Foto: rtn. Jozef Repka - UNFICYP - Dátum: 08.02.2012
Čítanosť: 11448
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share