Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Dve požské vojenské stíhačky pristáli na leteckej základni v Sliači


Dve požské vojenské stíhačky pristáli na leteckej základni v Sliači

Dve požské vojenské stíhacie lietadlá MiG-29UB pristáli 20. marca na leteckej základni Sliač v rámci výcviku v pristávaní na cudzom letisku bez pomoci technického personálu.

Účelom cvičenia postupov Aircraft Cross-Servicingu je precvičenie pristátia lietadla na cudzom letisku a jeho prípravy na opätovný vzlet, pričom predletovú prípravu lietadla musia piloti zvládnu bez alebo len s minimálnou pomocou technického personálu letiska. Lietadlá vzlietli z leteckej základne Malbork nachádzajúcej sa na severe Požska.

Nácvik postupov prípravy lietadla k opakovanému vzletu na cudzom letisku sa postupne stáva súčasou prípravy aj pilotov taktického letectva Vzdušných síl Ozbrojených síl SR. „Pri zabezpečovaní ochrany vzdušného priestoru Slovenska v rámci aliančného systému NATINAMDS alebo pri plnení úloh v rámci Cross-border-operácií aj nad územím ďalších krajín neustále rastie pravdepodobnos plánovaného, alebo vynúteného pristátia na cudzom letisku,“ vysvetlil velitež Bojovej letky zmiešaného krídla Sliač podplukovník Marian Bukovský.

Leteckú základňu Sliač si na precvičenie pristátia podža Bukovského vybrali požskí kolegovia hlavne preto, že je to jedna z mála základní Severoatlantickej aliancie, ktorá disponuje lietadlami MiG-29. „Ďalším dôvodom je úzka spolupráca medzi základňou Sliač a základňou Malbork, napríklad pri ostrých bojových strežbách slovenských taktických lietadiel v Požsku alebo počas našej účasti na medzinárodných leteckých cvičeniach,“ dodal velitež Bojovej letky.

Pristátie na sliačskej základni a príprava na opätovný vzlet požských stíhačiek prebehlo bez problémov, a tak mohli lietadlá po troch hodinách pobytu v Sliači odletie na domovskú základňu v Požsku.

 


Dve požské vojenské stíhačky pristáli na leteckej základni v SliačiDve požské vojenské stíhačky pristáli na leteckej základni v SliačiDve požské vojenské stíhačky pristáli na leteckej základni v SliačiDve požské vojenské stíhačky pristáli na leteckej základni v SliačiDve požské vojenské stíhačky pristáli na leteckej základni v SliačiDve požské vojenské stíhačky pristáli na leteckej základni v SliačiDve požské vojenské stíhačky pristáli na leteckej základni v SliačiDve požské vojenské stíhačky pristáli na leteckej základni v SliačiDve požské vojenské stíhačky pristáli na leteckej základni v Sliači

Autor: mjr. Milan Vanga , Foto: por. Peter Tkáč, Ondrej Maliniak - Dátum: 21.03.2014
Čítanos: 8064
Verzia pre tlač

Skoči na menu


Share