Preskocit navigáciu

Náčelník GŠ generálporučík Maxim sa stretne s veliteľom NG Indiany


Náčelník GŠ generálporučík Maxim sa stretne s veliteľom NG Indiany

Náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Maxim vo štvrtok 15. mája odcestoval na zahraničnú pracovnú cestu do Indiany (USA), kde sa stretne s veliteľom Národnej gardy štátu Indiana generálmajorom Martinom R. Umbargerom.

Hlavným cieľom návštevy generálporučíka Maxima v USA je vyjadrenie poďakovania za pomoc a podporu, preukazovanú počas 20. rokov existujúceho partnerstva, v rámci osláv vzájomnej spolupráce, ktoré sa uskutočnia dňa 17. mája 2014. Predmetov spoločného rokovania partnerov je výmena názorov na aktuálne témy vzájomnej spolupráce medzi ozbrojenými silami Slovenskej republiky a Národnou gardou štátu Indiana. Spolu s náčelníkom GŠ sa zahraničnej aktivity zúčastňuje aj veliteľ PS OS SR brigádny generál Ondřej Novosad.

Od vzniku samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993 spolupracujú Ozbrojené sily SR s Ozbrojenými silami USA prostredníctvom rôznych amerických programov a fondov pomoci. Jedným z najdlhodobejších programov rozvoja spolupráce USA s ozbrojenými silami partnerských krajín je Program vojenskej spolupráce Military-to-Military Engagement Program (Mil-to-Mil), ktorého vznik sa datuje do roku 1991. Súčasťou tohto programu je Program štátneho partnerstva - State Partnership Program (SPP), ktorý je najväčší a najdlhšie fungujúci program pomoci v rámci vojenskej spolupráce Mil-to-Mil, realizovaný v záujme posilnenia dlhodobej medzinárodnej bezpečnosti a budovania partnerských vzťahov s novo vznikajúcimi demokratickými krajinami a ich ozbrojenými silami. Na základe amerického prerozdelenia možnosti spolupráce jednotlivých Národných gárd s partnerskými krajinami bola v roku 1993 Slovenskej republike ponúknutá spolupráca s Národnou gardou štátu Indiana.

Program SPP koordinuje National Guard Bureau a je realizovaný prostredníctvom Národných gárd jednotlivých štátov USA a súčasne prostredníctvom 6-tich operačných veliteľstiev USA na štyroch kontinentoch sveta. V Európe zohráva hlavnú koordinačnú a schvaľovaciu úlohu Veliteľsvo USA v Európe US EUCOM so sídlom v nemeckom Stuttgarte. V súčasnosti na európskom kontinente je do programu SPP zapojených celkom 22 krajín Európy a 21 Národných gárd štátov USA.

Nadštandardná spolupráca s Národnou gardou štátu Indiana počas 20-ročnej existencie bola koncentrovaná predovšetkým na oblasť odbornej prípravy a výcviku príslušníkov ozbrojených síl a zahŕňala takmer všetky špecifické výcvikové aktivity pozemných a vzdušných síl OS SR. Prioritou vzájomnej spolupráce medzi OS SR a NGI v rokoch 2011 - 2013 bola príprava, výcvik a spoločné pôsobenie OS SR a NGI v spoločnom tíme CSS OMLT (CSS MAT), zabezpečujúcom poradenstvo v oblasti výcviku v operácii ISAF v Afganistane.



Autor: OOd NGŠ , Foto: Ilustračné foto - Dátum: 16.05.2014
Čítanosť: 6536
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share