Preskocit navigáciu

M. Koterec: Cvičenie špeciálnych síl je pokračovaním výbornej spolupráce medzi Slovenskom a USA


M. Koterec: Cvičenie špeciálnych síl je pokračovaním výbornej spolupráce medzi Slovenskom a USA

Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec sa dnes v Centre výcviku Lešť zúčastnil na spoločnom výcviku špeciálnych síl Slovenska a Spojených štátov amerických. Cvičenia sa zúčastňuje 103 príslušníkov americkej 10. skupiny špeciálnych síl a 56 príslušníkov žilinského 5. pluku špeciálneho určenia. Pri spoločnom výcviku jednotiek Síl pre špeciálne operácie sa využívajú aj štyri vrtuľníky UH-60 Black Hawk. Hlavným cieľom je precvičenie spoločných operačných a taktických postupov jednotiek pri boji proti terorizmu, pašovaniu nebezpečného materiálu cez hranice Európskej únie a odovzdanie prípadne získaného materiálu jednotke RCHBO na preskúmanie a prevoz na bezpečné miesto. Cieľom spoločného cvičenia je plánovanie, riadenie a realizácia spoločných operácií špeciálnych síl.

„Toto cvičenie je pokračovaním výbornej spolupráce medzi Slovenskom a Spojenými štátmi americkými. Som rád, že prebieha vo výcvikovom priestore Lešť, ktoré je unikátnym výcvikovým priestorom. Ide o ďalší zo spoločných výcvikov príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia s americkými partnermi, ktoré boli v minulosti zamerané najmä na pôsobenie v operácii ISAF v Afganistane,“ povedal štátny tajomník rezortu obrany Koterec.

„Slovensko má výborné tréningové priestory a ponúkajú možnosť vojakom trénovať v reálnych podmienkach. Sme veľmi vďační za výbornú spoluprácu so slovenskými partnermi,“ uviedol zástupca veľvyslanca Spojených štátov amerických v SR Norman Scharpf.

Spoločné cvičenie špeciálnych síl nie je reakciou na zhoršenú situáciu na Ukrajine. „Špeciálne sily USA sú našim strategickým partnerom. Som veľmi rád že máme aj dnes možnosť vidieť náročný a dynamický výcvik, ktorý opäť zvýši pripravenosť špeciálnych síl. Tento výcvik je o vzájomnom vymieňaní si poznatkov a skúseností. Teší ma, že aj my máme čo ponúknuť americkej strane v rámci takéhoto výcviku,“ povedal 2. zástupca náčelníka generálneho štábu OS SR generálmajor Pavel Macko. Ako dodal „špeciálne sily USA sú našim strategickým partnerom. Intenzívne cvičíme aj s ďalšími partnermi, ako s Českou republikou, Poľskom a tento rok je naplánované cvičenie s Rakúskom.“

Koncom roka čaká naše špeciálne sily certifikácia na dosiahnutie plnej operačnej pripravenosti jednotky síl špeciálneho určenia (SOTG) v silách nižšej pripravenosti NATO. „Týmto cvičením zvyšujeme osobitnú spôsobilosť pre certifikáciu, ktorá nás čaká. Takéto cvičenia sú preto vždy užitočné,“ dodal štátny tajomník rezortu obrany Koterec. Spoločné cvičenie špeciálnych síl Slovenska a Spojených štátov amerických v Centre výcviku Lešť potrvá do 13. marca.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Michal Psota - Dátum: 06.03.2015
Čítanosť: 6524
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share