Preskocit navigáciu

Spomienkový pietny akt na cintoríne v Seredi


Spomienkový pietny akt na cintoríne v Seredi

Dňa 22. januára 2018 sa v Seredi konalo spomienkové stretnutie k ucteniu si pamiatky plukovníka Štefana Ivana, ako aj ďalších obetí leteckej katastrofy v Hejciach. 19. januára 2006 sa odohrala tragédia, ktorá zostáva aj po dvanástich rokoch čiernym dňom v dejinách Ozbrojených síl SR. Lietadlo An-26, ktoré prepravovalo slovenských vojakov z mierovej misie KFOR v Kosove späť do vlasti, sa nad dedinou Hejce, na kopci Borsó zrútilo, pričom prišlo o život 42 vojakov.

Spomienkové stretnutie na cintoríne v Seredi začalo položením vencov na hrob plukovníka Ivana, príhovorom prezidenta UN Veteran Slovakia a pokračovalo v kostole sv. Jána Krstiteľa slávnostnou svätou omšou, ktorú celebroval ordinár Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov Slovenskej republiky Mons. František Rábek.

Pietneho aktu sa zúčastnili: 1. zástupca náčelníka generálneho štábu - generálporučík Pavel Macko, veliteľ 1. mechanizovanej brigády - brigádny generál Vladimír Kubáň, náčelník Oddelenia operačného plánovania veliteľstva PS - podplukovník Miroslav Borsuk, veliteľ Ženijného práporu Sereď - podplukovník František Mihalovič, primátor mesta Sereď - Martin Tomčányi, prezident združenia UN Veteran Slovakia - plukovník  v.v. Štefan Jangl, ako aj členovia Zväzu vojakov SR - klub Sereď a príslušníci ženijného práporu 1.mb Sereď.

Plukovník Štefan Ivan dlhé roky pôsobil v ženijnom útvare v Seredi. V roku 1994 bol vyslaný do misie OSN UNPROFOR na území bývalej Juhoslávie, kde pôsobil vo funkcii veliteľa ženijnej roty ženijného práporu Mierových síl OSN. O niekoľko rokov neskôr plnil úlohy v zahraničí, v mierovej misii KFOR Kosovo ako vedúci starší dôstojník velenia práporu. Po návrate vykonával rôzne funkcie vo vzťahu k mierovým misiám, až nakoniec jeho poznatky našli uplatnenie na generálnom štábe, kde pracoval ako zástupca náčelníka Centra riadenia operácií.

 


Spomienkový pietny akt na cintoríne v SerediSpomienkový pietny akt na cintoríne v SerediSpomienkový pietny akt na cintoríne v Seredi

Autor: žpr , Foto: autor - Dátum: 22.01.2018
Čítanosť: 3709
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share