Preskocit navigáciu

Spomienka na patróna krídla


Spomienka na patróna krídla

Príslušníci vrtuľníkového krídla si 23. mája na Bratislavskom cintoríne Slávičie údolie uctili pamiatku nášho patróna generálplukovníka Jána Ambruša, ktorý by 19. mája oslávil svoje 120. narodeniny.

Ján Ambruš, významný vojenský pilot, budoval československé letectvo pred druhou svetovou vojnou a počas nej pripravoval vynikajúcich pilotov. V rokoch druhej svetovej vojny sa stal prvým československým veliteľom slávnej 312. čs. stíhacej perute Royal Air Force. Po jej  skončení velil v rámci ČSR 4. leteckému zboru na území Slovenska a bol poslancom Národného zhromaždenia.

Bol nositeľom mnohých československých a britských vyznamenaní. Generál letectva Ján Ambruš bol nositeľom Radu Britského impéria – The Order of the British Empire triedy O. B. E. – Officer of the British Empire, t.j. dôstojník Britského impéria. Toto výnimočné ocenenie mu bolo udelené 15. januára 1947. Slovenský letec, generál Ambruš zomrel v Chicagu 21. januára 1994.

Zapožičanie čestného názvu nášmu útvaru prezidentom Slovenskej republiky je ocenením našej každodennej práce a zároveň záväzkom do budúcnosti aby sme si svoje úlohy plnili kvalitne a so cťou. Meno generálplukovníka Ambruša nám každodenne pripomína odhodlanie jednotlivca bojovať za spravodlivosť, ako aj pracovať pre dobro svojej vlasti. Jeho charakterové vlastnosti a konanie je pre nás aj v dnešnej modernej dobe odkazom, na ktorý sa nezabúda.


Spomienka na patróna krídlaSpomienka na patróna krídla

Autor: npor. Maroš Kövér , Foto: npor. Maroš Kövér - Dátum: 28.05.2019
Čítanosť: 4401
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share