Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Regionálne veliteľstvo Nitra – pohľad zvnútra


Regionálne veliteľstvo Nitra – pohľad zvnútra

Zažívame náročné obdobie. Dodržujeme pravidlá R-O-R (rúško, odstup, ruky). Dôsledne sa pripravujeme na jedinečnú civilno – vojenskú operáciu v dejinách Slovenskej republiky pod názvom „SPOLOČNÁ ZODPOVEDNOSŤ“. Operácia je zameraná na celoplošné testovanie obyvateľov na COVID-19. Prebieha v extrémne krátkom čase a Slovensko musí flexibilne reagovať na vzniknuté výzvy a neustále sa zvyšujúci počet infikovaných občanov. Vznikajú regionálne veliteľstvá, medzi nimi aj regionálne veliteľstvo Nitra na čele s plukovníkom Jozefom Paňkom, ktorý je „v bežnom vojenskom živote“ veliteľom protilietadlovej raketovej brigády a zároveň veliteľom posádky Nitra. Regionálne veliteľstvo Nitra zastrešuje mestá a okresy Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce. A to je priestor našej zodpovednosti  -  profesionálnych vojakov z protilietadlovej raketovej brigády  a 12. mechanizovaného práporu.

Po podrobnej rekognoskácii možných priestorov sme stanovili 237 odberových miest.  Komplexná logistická podpora ako aj personálne zabezpečenie odberových miest sa javia ako „mission impossible“. Zriaďujeme call centrum. Operátori sa nezastavia, poskytujú informácie, evidujú hlásenia, zostavujú tímy, kontaktujú zdravotnícky personál, ktorého je stále nedostatok.

Je to výzva – výzva a zároveň príležitosť ukázať čo je v nás. Generáciami tradované príslovie hovorí: „Každá reťaz je len taká silná, ako silný je jej najslabší článok!“. Nedovolíme preto generovať žiadne slabé články. Štartujeme kolobeh činností a súčinnostných dohovorov s našimi uniformovanými kolegami ako aj s miestnou správou a samosprávou. Každé odberné miesto riadi profesionálny vojak, ktorého tím pozostáva z príslušníka policajného zboru, kvalifikovaného zdravotníckeho personálu a tiež dobrovoľníkov a administratívnych pracovníkov z miestnej samosprávy. Všetci profesionálni vojaci vynakladajú maximálne úsilie na splnenie úlohy aktivácie odberových miest a zabezpečenie prevádzky odberového miesta. Dodržiavanie verejného poriadku, vykonávanie dezinfekcie priestorov, administratívne zabezpečenie dobrovoľníkov a zdravotníkov, nakladanie s bioodpadom – to je len časť z celého spektra povinností. Aktívny postoj, spoločné úsilie a hlavne intenzívna komunikácia je jedinou nádejou na splnenie úlohy.

Siahli sme si na dno svojich síl, zápasili sme s nepriazňou počasia, nedostatkom spánku a s mnohými prekážkami, ktoré sa vynárali ako huby po daždi, no i napriek tomu panovala ako na regionálnom veliteľstve tak aj v odberových tímoch pozitívna nálada a odhodlanie plniť úlohy profesionálne, so cťou až do posledného odberu.

ZVLÁDLI SME TO. Súdržná tímová práca priniesla svoje ovocie. Poďakovanie za to, že stanovené úlohy splnili profesionálni vojaci regionálneho veliteľstva Nitra na vysokoprofesionálnej úrovni patrí predovšetkým zástupcom miestnych správ a samospráv, zdravotníkom, dobrovoľníkom ale aj dobrým ľudom, ktorí nás potešili teplým čajom, koláčmi či chutným obedom. Vojenskú disciplínu preukázali najmä zdravotníci, ktorí dýchali 16 hodín cez dvojité rúško, pracovali v dvojitých rukaviciach, v nepriedušnom „kostýme snehuliaka“, s okuliarmi a štítom, z ktorých otlačený pocit trvá ešte niekoľko hodín po zložení. A hoci 2. kolo celoplošného testovania sa miest a okresov Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce netýka, sme pripravení plniť úlohy podľa potreby ostatných regionálnych veliteľstiev. Novonadobudnuté priateľstvá a pocit z dobre vykonanej práce nás dobili energiou do ďalšieho obdobia.


1111222233334444555566667788

Autor: plrb , Foto: rtm. Igor BOŠKO - Dátum: 05.11.2020
Čítanosť: 4322
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share