Preskocit navigáciu

Výcvik dopravných pilotov na simulátore


Výcvik dopravných pilotov na simulátore

Piloti dopravného krídla Kuchyňa v mesiaci máj, za prísnych protiepidemických opatrení, absolvujú vo výcvikovom centre CATC v Prahe výcvik na simulátore lietadla L-410, takzvaný „Recurrent Training“.

Tento výcvik spočíva v tom, že posádky precvičujú núdzové postupy, ktoré môžu nastať počas letu, ako napríklad rozpoznanie a vyberanie nezvyklých polôh lietadla, vysadenie motora vo všetkých fázach letu, zlyhanie rôznych systémov lietadla, či požiar na palube, alebo aj požiar motorov. Posádka musí v takýchto situáciách pracovať, ako švajčiarske hodinky a bez zaváhania vedieť takéto situácie riešiť. Piloti svoje spôsobilosti precvičujú a upevňujú na pravidelných výcvikoch, kde absolvujú niekoľkohodinové teoretické školenie, po ktorých nasleduje praktický výcvik na pohyblivom simulátore. Ten do najmenších detailov napodobňuje reálne podmienky. Výcvik ukončia debrífingom, kde s nimi inštruktor výcviku rozoberie ich činnosť a je im vydaný certifikát o zvládnutí výcviku.

Takýto výcvik je pre posádky nevyhnutný pre zabezpečenie požadovanej, vysokej úrovne bezpečnosti a operačnej spôsobilosti pilotov dopravného letectva.


Výcvik dopravných pilotov na simulátoreVýcvik dopravných pilotov na simulátoreVýcvik dopravných pilotov na simulátore

Autor: mjr. Ing. Martin Olajec , Foto: mjr. Ing. Martin Olajec - Dátum: 17.05.2021
Čítanosť: 4861
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share