Preskocit navigáciu

„Bez spojenia niet velenia!“


„Bez spojenia niet velenia!“

     Príslušníci Základne nasaditeľných komunikačných a informačných systémov (ZaNKIS) plnia vysokoodborné úlohy v súvislosti so zabezpečením poskytovania hlasových a dátových služieb v rámci cvičenia s medzinárodnou účasťou Slovenský štít 2022. V rámci plánovacieho procesu bolo požadované poskytnutie poštových služieb (email), zdieľaných adresárov, hlasových služieb (voice over IP), tlačových služieb, odosielanie krátkych textových správ, video-konferenčných služieb, prepojenie do rezortnej dátovej siete, telekomunikačnej siete NATO a Internetu v lokalitách CV Lešť a Ružomberok. Osádky mobilných rádio-reléových uzlov vytvárajú rádiokomunikačnú mriežku, tak aby bola zabezpečená redundancia spojov.
    

     Osádky mobilných spojovacích uzlov poskytujú služby KIS na miestach velenia MND-C a ich podriadených jednotiek, ale aj pre taktické miesta velenia. V spolupráci s príslušníkmi Základne stacionárnych komunikačných a informačných systémov je zabezpečené prepojenie do rezortnej stacionárnej siete, do verejných sietí a do sietí spojencov. Príslušníci ZaNKIS zabezpečujú centrálny Helpdesk v rámci nasaditeľných KIS, v rámci komunikačných a informačných systémov riešia nové požiadavky od používateľov a zabezpečujú dohľad nad vybudovanou dátovou sieťou NKIS. Taktiež, osádka veliteľsko-štábneho rádiového vozidla zaradená v zostave 12.mpr, plní úlohy cvičiacej jednotky. Neoddeliteľnou súčasťou spojovacej jednotky je jej logistická podpora, správa, riadenie a centrálny manažment nasaditeľných KIS prostredníctvom administrátorov NKIS.

 
     Zástupcom riadiaceho cvičenia pre KIS je v rámci cvičenia Slovenský štít 2022 plukovník Peter Berník, ktorý spolu s veliteľom jednotky KIS majorom Jozefom Němcom oboznámili aj veliteľa PS OS SR so zabezpečením spojenia prostredníctvom rádio-reléového uzla.

 
     Bez spojenia niet velenia – platí rovnako v minulosti ako aj dnes. Preto si v poli cvičia svoje spôsobilosti nielen bojovníci mechanizovaného útvaru, ale aj naši spojári.


„Bez spojenia niet velenia!“„Bez spojenia niet velenia!“„Bez spojenia niet velenia!“„Bez spojenia niet velenia!“„Bez spojenia niet velenia!“„Bez spojenia niet velenia!“„Bez spojenia niet velenia!“„Bez spojenia niet velenia!“„Bez spojenia niet velenia!“„Bez spojenia niet velenia!“„Bez spojenia niet velenia!“„Bez spojenia niet velenia!“„Bez spojenia niet velenia!“„Bez spojenia niet velenia!“„Bez spojenia niet velenia!“„Bez spojenia niet velenia!“Bez velenia niet spojenia!

Autor: PAO SLSD2022 , Foto: PAO SLSD2022 - Dátum: 22.05.2022
Čítanosť: 3056
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share